فیبروم های رحمی زنان

فیبروم های رحمی در زنان یکی از مشکلات شایع در بین خانم ها می باشد. بسیاری از خانم ها ممکن است به فیبروم رحمی مبتلا باشند اما به دلیل نداشتن علامت خاصی از وجود آن آگاهی نداشته باشند. در واقع حدود 30 تا 35 درصد خانم های بالای 30 سال به فیبروم های رحمی مبتلا هستند و اگر فیبروم ها علامتی نداشته باشند می توان فقط با انجام سونوگرافی های مکرر از بزرگتر نشدن و ثابت ماندن آنها اطمینان پیدا کرد.
درصد سرطانی شدن فیبروم های رحمی خوشبختانه بسیار کم می باشد و حدود 1 در 700 یا 1 در 1000 فیبروم ها ممکن است دچار یک بدخیمی شوند.

فیبروم ها در واقع توده یا زائده های گوشتی، جامد خوش خیم و معمولا گردی هستند که معمولا از عضله رحم منشا می گیرد و می توانند در سطح رحم در قسمت بخش جداره و دیواره خارج رحم و یا در نزدیک به سطح جداره داخلی رحم قرار گیرند.

تعریف فیبروم

فیبروم ها در واقع توده یا زائده های گوشتی، جامد خوش خیم و معمولا گردی هستند که معمولا از عضله رحم منشا می گیرد و می توانند در سطح رحم در قسمت بخش جداره و دیواره خارج رحم و یا در نزدیک به سطح جداره داخلی رحم قرار گیرند.

علائم وجود فيبروم

فیبروم های رحمی معمولا بدون علامت هستند و می توانند بر حسب اینکه در کدام بخش از رحم قرار گرفته باشند برای خانم ها مشکل ساز شوند. از جمله این عوامل می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • احساس درد و سنگینی در ناحیه لگن
  • طولانی و سنگین شدن خونریزی های قاعدگی
  • تکرر ادرار
  • یبوست
  • سقط های مکرر

اندازه فيبروم رحم

به طور کلی سایز فیبروم ها اهمیت چندانی ندارد بلکه این محل قرار گیری فیبروم ها است که بسیار حائز اهمیت می باشد به طور مثال اگر یک فیبروم 10 سانتی متری روی قسمت قله و بالای رحم قرار داشته باشد ممکن است مشکلی خاصی برای یک خانم ایجاد نکند اما اگر یک فیبروم به مراتب کوچک تر از آن که درست پشت مثانه قرار گرفته باشد می تواند باعث تکرر ادرار و فشار به مثانه شود یا حتی اگر فیبروم کوچک تر درست در زیر لایه پوشاننده رحم قرار داشته باشد ممکن است موجب سقط های مکرر شود زیرا با لانه گزینی جفت رقابت و مقابله می کند.

علت به وجود آمدن فیبروم رحم

علت به وجود آمدن فیبروم رحم هنوز به طور دقیق مشخص نمی باشد اما عواملی که احتمال به وجود آمدن فیبروم رحم را افزایش می دهد یا فردی را مستعد به ابتلا فیبروم رحم می کند، شامل:

سن: بدن خانم هایی که بالای 30 یا 35 سال سن دارند معمولا شروع به ساختن فیبروم ها می کند. قبل از این سن به وجود آمدن فیبروم بسیار ناشایع می باشد.

نژاد و ارث: معمولا خانم هایی که سیاه پوست هستند فیبروم های بزرگتری دارند و در سنین پایین تری به این فیبروم ها مبتلا می شوند.

بالانس ها و تغییرات هورمونی: خانم هایی که پشت سر هم حامله می شوند کمتر دچار فیبروم های رحمی می شوند به این دلیل که بدن آنها دائما در معرض تولید بالای هورمون های حاملگی می باشد و به عکس احتمال ابتلا به فیبروم رحمی در خانمی که هیچگاه بچه دار نشده بیشتر است.

عوامل بسیار دیگری نیز در مورد ابتلا به فیبروم های رحمی بیان شده است اما این عوامل به طور قطعی اثبات نشده است بنابراین از بیان آن صرف نظر می کنیم.

درمان فیبروم رحم

بر حسب اینکه فرد در چه سنی قرار دارد و آیا قبلا باردار شده است یا خیر، درمان های متفاوتی را می توان برای فیبروم های رحمی در نظر گرفت که در ادامه به شرح آنها می پردازیم:

روش جراحی فیبروم های رحمی

برداشتن رحم

معمولا یک رحمی که فیبروم ساخته مستعد ساخت مجدد فیبروم نیز می باشد، بنابراین خانمی که فرزندان خود را به دنیا آورده و خانواده خود را تکمیل کرده است و همچنین فیبروم هایی با درد و خونریزی بسیار شدید دارد، بهترین روش درمانی این است که فقط رحم را خارج کرده بدون اینکه تخمدان ها خارج شود.

برداشتن فیبروم

اگر خانمی خانواده خود را کامل نکرده و قصد بارداری مجدد دارد و همچنین اگر به فیبروم دارای علامت مبتلا باشد بهتر است فقط فیبروم برداشته شود، ولی باید به خاطر داشته باشد که زایمان حتما باید از طریق زایمان سزارین انجام شود زیرا زخم و برشی که طی جراحی روی عضلات رحم به وجود می آید باعث می شود همزمان با آغاز درد زایمان، شانس پاره شدن رحم به مراتب بالا رود، بنابراین بر حسب احتیاط بهتر است که عمل سزارین انجام شود.

درمان های غیر جراحی فیبروم رحم

البته درمان های غیر جراحی نیز برای فیبروم های رحم اخیر بیان شده که حدی می تواند موثر باشد به خصوص برای خانم هایی که تمایلی به انجام جراحی ندارند، البته این روش درمانی برای همه خانم ها قابل اجرا نمی باشد.

  • یکی از این درمان ها آمبولیزاسیون شریان رحمی می باشد. یعنی با وارد شدن از ناحیه کشاله ران به طور معکوس وارد شریانی می شوند که در واقع رحم را تغذیه می کند و این شریان ها را به طور دو طرفه بسته می شود با آزاد کردن مواد گردی که در انتهای شریان ها قرار می گیرد و کاملا مسیر این شریان ها را مسدود می کند. اما ذکر این نکته الزامی است که این روش درمان تنها در خانم هایی قابل انجام است که دیگر قصد بارداری ندارند.

همچنین یکی از مواردی که انجام روش آمبولیزاسیون شریان رحمی را با تردید رو به رو می کند این است که با اینکه این روش بدون برش و جراحی انجام می شود اما ممکن است موجب بروز درد بسیار زیادی می شود و شانس تب و عفونت را نیز در فرد بالاتر ببرد زیرا با بسته شدن این شریان ها نسج فیبروم از جریان خون محروم شود و مانند یک گوشت مرده دچار عفونت و خرابی در بدن می شود. زمانی این پروسه موفقیت آمیز است که حجم فیبروم تقریبا به نصف برسد که اگر این این اتفاق نیفتد درمان ناموفق محسوب می شود و اگر هم انجام شود عوارض بیان شده کم و بیش به وجود خواهد آمد.

  • درمان های دیگری که در در مورد خونریزی های شدید ناشی از فیبروم های رحمی در نظر گرفته می شود، اندومتر یا ابلیشن یا ابلیشن جداره داخلی رحمی ( از بین بردن جداره داخلی رحم) می باشد. این روش در خانم هایی قابل انجام است که دیگر قصد فرزند دار شدن ندارند. در واقع این درمان به فیبروم ها کاری ندارد و درمانی است که به منظور قطع خونریزی های سنگین در خانم هایی که فیبروم آنها موجب این خونریزی شده باشد انجام می شود. در غیر این صورت اگر این فیبروم ها علائم فشاری داشته باشند این درمان برای آنها کارساز نخواهد بود.

بر حسب اینکه بیمار در چه وضعیت و شرایط جسمی قرار داشته باشد و اینکه بیماری تا چه اندازه محل مورد نظر را درگیر کرده باشد درمان متفاوت می باشد. در هر صورت پس از مشاهده هر گونه علائم مرتبط با فیبروم های رحمی و علائمی که در مقاله بیان شده باید به یک متخصص زنان و زایمان مراجعه کرده تا درمان های مفیدی اتخاذ گردد.

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
دکتر زینب برکتی
جراح و متخصص بیماریهای زنان، نازایی زیبایی، ترمیمی، اختلالات کف لگن و لاپاراسکوپی
برای رزرو نوبت برای انجام این کار و همچنین مشاوره با این شماره تماس حاصل فرمایید: 021-22267207
همچنین برای دیدن ویدئو های بیشتر از دکتر زینب برکتی میتوانید اینستاگرام را دنبال کنید.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقالات بیشتری مانند : لاپاراسکوپی، لابیاپلاستی و … مطالعه کنید.

We would love to hear from you!

Please record your message.

Record, Listen, Send

لطفا دسترسی میکروفون رو از قسمت بالا فعال کن بعدش میتونی برای ما ویس بزاری
دسترسی به میکروفون مجاز نیست لطفا از طریق تنظیمات ، دسترسی به میکروفون را فعال کنید

Speak now

00:00

Canvas not available.
این رکورد حذف میشه ، آیا میخوای دوباره ضبط کنی ؟
مشکلی پیش آمده لطفا دوباره تلاش کنید

Thank you

Send your recording