هیستروسکوپی رحم چیست؟
رحم بانوان به عنوان عضوی که عهده دار حفظ سلامت جنین است گاها با مشکلات و بیماریهایی مواجه میشود که تنها راه درمان بررسی دقیق آن است. در گذشته به علت نبود ابزارآلات و تکنولوژیهای پیشرفته بسیاری از بیماریها ناشناخته میماندند. حتی زمانی که فردی به سقط جنین دچار میشد، پزشکان نمیتوانستند علت مشخصی برای آن در نظر بگیرند، بنابراین راز ناباروری برخی زوجین به صورت معمای حل نشده باقی میماند.اما در عصر حاضر به دلیل همسنگری علم و تکنولوژی روشهای بسیاری ابداع شده که ضمن ایجاد بستری مناسب برای درمان بیماریهای رحمی، میتواند علل برخی پدیدهها مانند ناباروری را نیز تشخیص دهد. یکی از این روشها عمل هیستروسکوپی و هیستروسکوپی تشخیصی درمانی است که توانسته کمک شایانی در زمینه تشخیص و درمان ناباروری داشته باشد.
اگر تجویز پزشک به انجام جراحی هیستروسکوپی شما را به این نوشتار هدایت کرده، پیشنهاد میکنیم برای درک و شناخت بهتر از این روش تا انتهای این نوشتار همراه ما باشید:
آیا از هیستروسکوپی تنها برای تشخیص استفاده میشود؟
از عبارت تشخیص و درمان که در پی نام هیستروسکوپی میآید، میتوان دریافت که از این روش در درمان بیماریهای رحمی مانند: برداشت فیبرومهای رحمی و یا پولیپ نیز استفاده کرد، یا حتی میتوان برای بررسی علل ناباروری و انجام بیپوسی رحم ( نمونه برداری رحم ) نیز بهرهبرد. از جمله موارد استفاده از هیستروسکوپی عبارتانداز:
- ارزیابی شکل و ساختار رحم
- ارزیابی بافتهای غیر طبیعی در رحم
- ارزیابی و درمان انسداد لولههای فالوپ
- علتیابی ناباروری
- علتیابی سقط مکرر
- ارزیابی و درمان فیبرومهای رحمی
- درمان اختلالات بافتی رحم
- ارزیابی و درمان خونریزی های شدید
- تنظیم محل قرارگیری و یا خارج کردن IUD
انجام عمل هیستروسکوپی
همانطور که گفته هیستروسکوپی نوعی روش تشخیصی و درمانی است که میتوان از آن برای تشخیص عارضههای ناحیه رحم و لولههای فالوپ کمک گرفت. لازم به ذکر است استفاده از این روش نیازمند ایجاد برش بر روی شکم بیمار نبوده و تنها از راه واژن می توان از آن استفاده کرد.
مراقبتهای قبل از عمل هیستروسکوپی
برای انجام این آزمایش باید دقت داشته باشید که در دوران قاعدگی نباشید، چراکه در این دوران انجام هیستروسکوپی امکان پذیر نخواهد بود. علاوه بر این اگر احتمال می دهید که باردار باشید انجام این آزمایش باید قبل از تخمکگذاری صورت گیرد. باید توجه داشته باشید قبل از انجام هیستروسکوپی از دوش واژینال، تامپون و یا کرمهای واژینال استفاده نکرده باشید.
توجه به این نکته ضروری است که اگر بخواهید این آزمایش را در صورت بیهوشی عمومی انجام دهید باید از خوردن و آشامیدن در شب قبل از آزمایش اجتناب کنید، چراکه در غیر این صورت انجام آزمایش به تعویق خواهد افتاد.
درچه صورت نباید هیستروسکوپی کنیم؟
- بارداری و یا احتمال آن
- ابتلا به مشکلات قلبی
- ابتلا به مشکلات ریوی
- در صورت مصرف برخی داروها مانند آسپرین و وارفارین
- ابتلا به عفونت واژن و یا لگن حتی در 6 ماه گذشته
بانوان باید در نظر داشته باشند که قبل از انجام جراحی باید پزشک خود را از مصرف برخی داروها و یا ابتلا به برخی بیماری کاملا آگاه کنند.
نحوه انجام هیستروسکوپی
این جراحی ممکن است با بیحسی موضعی و یا بیهوشی عمومی صورت گیرد که شرایط انتخاب بیهوشی عمومی را در پاراگراف بالا بیان کردیم.
در این آزمایش وسیلهای به نام اسپکولوم که به ژل آغشته شده است در دهانه واژن قرار میگیرد. این دستگاه دهانه واژن را باز کرده و امکان دید بیشتری را به جراح میدهد. سپس دستگاه هیستروسکوپی به داخل واژن هدایت میشود. دوربین تعیبه شده در سر این دستگاه تصاویر واضحی از دیواره و نواحی داخلی رحم را به نمایش میگذارد. ممکن است برای دید بهتر از نوعی گاز یا مواد قندی _ نمکی نیز استفاده شود.
اگر بیمار نیازمند نمونه برداری و یا درمان بیماری باشد وسیله و ابزار مورد نیاز از طریق هیستروسکوپوار رحم خواهد شد. اگر تنها هدف از آزمایش تشخیص باشد این عمل ظرف نیم ساعت به اتمام خواهد رسید.
فیلم عمل هیستروسکوپی
آیا انجام هیستروسکوپی خطرناک است؟
این آزمایش میتواند عوارضی نیز داشته باشد که در ادامه به طور اجمالی به آن می پردازیم:
- بروز لکهبینی و یا خونریزی
- احساس دردهای شکمی و یا لگنی
- عوارض ناشی از بیهوشی
- احساس ضعف
- احتمال آسیب به رحم
- بروز عفونت
- احتمال ایجاد آسیب و سوراخ شدن رحم
- احتمال بروز حساسیت نسبت به مواد منبسط کننده رحم
- احساس درد در شانهها به علت موقعیت انجام عمل
مراقبتهای بعد از هیستروسکوپی
- اجتناب از انجام فعالیتهای سنگین
- مصرف مرتب داروهای تجویز شده
- خودداری از رانندگی
- اجتناب از مصرف الکل
- اجتناب از برقراری رابطه جنسی به مدت 1 هفته و یا تا پایان خونریزی
چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنیم؟
- بروز تب
- احساس تنگی نفس
- اختلالات دفع ادرار
- درد های شدید ناحیه لگن
- بروز خونریزی شدید
فواید عمل هیستروسکوپی
- تسریع در زمان بهبودی
- امکان بستری کوتاه مدت
- کاهش بروز درد
- راهی جهت جلوگیری از انجام هیسترکتومی ( جراحی برداشتن رحم )
- جلوگیری از ایجاد برش روی شکم
- کاهش ابتلا به عفونت و زخم
هزینه عمل هیستروسکوپی
میزان هزینه عمل هیستروسکوپی به موارد بسیاری بستگی دارد که از جمله میتوان به تشخیصی و یا درمانی بودن آن اشاره کرد. بنابراین امکان ارئه هزینه مشخص برای آن غیرممکن است. شما می توانید با مراجعه به متخصص زنان و بررسی مشکل رحمی خود درباره میزان هزینه با پزشک صحبت کنید.