قبل از جراحی لاپاراسکوپی باید آمادگی های لازم را داشته باشید، این آمادگی ها از روزی که پزشک برای شما عمل لاپاراسکوپی را تجویز میکند آغاز میشود تا زمانی که به اتاق عمل بروید. اقداماتی که قبل از عمل باید به آنها توجه شود، عبارتند از :
- انجام آزمایش های لازم : قبل از انجام هر عملی باید یک سری آزمایشات را انجام داد. ممکن است پزشک برای شما سونوگرافی، سی تی اسکن تجویز کند، این کار ها را باید قبل از عمل انجام دهید چون نتایج آنها امکان دارد دیر آماده شوند.
- رزرو نوبت : اولین کاری که باید بعد از تشخیص پزشک برای عمل انجام داد، تعیین وقت جراحی میباشد. اطلاع درباره تاریخ عمل باعث برنامه ریزی بهتر میشود.
- انجام کار های پذیرش : از بیمار درخواست میشود که کارهای مربوط به پذیرش را انجام دهد تا در روزی که قرار است عمل انجام شود استرسی نداشته باشد.
- ملاقات با پزشک : در این مورد بهتر است تمامی سوال هایی را که دارید بپرسید تا اطلاع کافی از عمل را داشته باشید.
از دیگر اقدامات لازم برای قبل از جراحی لاپاراسکوپی :
- دیدار با پزشک بیهوشی : یک روز قبل از جراحی از شما در خواست میشود که یک جلسه با پزشک بیهوشی صحبت کنید. در این جلسه پزشک معاینه های لازم را انجام میدهد.
- حمام کردن : روز قبل از جراحی حتما به حمام بروید، به این دلیل که امکان دارد به خاطر شرایط عمل تا 2 روز نتوانید حمام کنید.
- موارد دیگری نیز وجود دارد که پزشک حتما آنها را با شما در میان میگذارد مانند : تهیه لباس اتاق عمل.
- لوازم های لازم و ضروری را حتما با خود به بیمارستان ببرید چرا که این امکان وجود دارد که شما یک شب بستری باشید. با بردن وسایل های لازم در بیمارستان با مشکلی مواجه نخواهید شد.
لاپاراسکوپی چیست ؟
لاپاراسکوپی یک عملی است که با دستگاه در ناحیه های شکم و لگن انجام میشود. از این کار برای تشخیص بیماری استفاده میشود. این عمل را از طریق ابزار های ظریف انجام میدهند که به وسیله این ابزار ها برش های کوچکی وارد شکم یا ناحیه هایی از لگن ایجاد میکنند. دوربین لاپاراسکوپی را وارد شکم کرده تا بتوان راحت تر عمل را انجام داد. یکی از ابزاری که وارد شکم میشود. از این عمل برای در آوردن رحم، کیست تخمدان، جراحی های لاغری مثل بای پس معده، اسلیو معده و چک کردن لوله های رحمی استفاده میشود.
نحوه عمل لاپاراسکوپی
این نوع از جراحی خطر و عوارض کمی دارد و شما حین عمل متوجه دردی نمیشوید. عمل لاپاراسکوپی با بیهوشی یا بی حسی صورت میگیرد.
زمانی که وارد اتاق عمل شدید تزریقات بیهوشی انجام میشود. 2 یا 5 شکاف روی شکم ایجاد میشود البته این شکاف ها بستگی به نوع بیماری دارد. یک لوله بلند که کانول نام دارد از بین یکی از شکاف ها وارد بدن میشود. از طریق این شکاف ها دوربین لاپاراسکوپ وارد شکم شده تا پزشک بتواند داخل شکم را که دوربین آن را در مانیتور به اجرا میگذارد را ببیند. کانول وارد شده به داخل شکم به دلیل کربن دی اکسیدی که دارد باعث میشود که شکم باد کند و این کار هم به دلیل این است که پزشک بتواند بهتر اندام های داخلی را ببیند.
مزایای عمل لاپاراسکوپی
این جراحی دارای مزایای بسیاری میباشد که عبارتند از :
- به دلیل اینکه زخم ها و برش های سطحی و کوچکی روی بدن ایجاد میشود احتمال اینکه عفونت کند خیلی کم است.
- مدت زمان این جراحی کم است و بعد از گذشت مدت زمان کوتاهی میتواند دوباره فعالیت های روزانه خود را انجام دهد.
- میزان خونریزی در این عمل بسیار کمتر است و دیگر فرد دچار کم خونی بعد از عمل نمیشود.
- مدت زمان بستری عمل لاپاراسکوپی نسبت به عمل های باز خیلی کمتر است. مدت بستری ماندن برای عمل باز حدودا 3 الی 4 روز است اما برای جراحی لاپاراسکوپی یک شب نیاز است.
- به علت اینکه تعداد برش ها کم است درد کمتری را هم تحمل میکنید.
- در عمل های باز برش های خیلی عمیقی ایجاد میشود ولی در لاپاراسکوپی برش هایی به اندازه 1 الی 2 سانتی متری ایجاد میشود.
عوارض عمل لاپاراسکوپی
این عمل مانند هر عمل دیگری دارای خطرات و عوارضی هستند که عبارتند از :
- عفونت مثانه
- چسبندگی
- التهاب پوست در جایی که برش خورده است
- عفونت در جای برش ها
عوارض دیگری نیز هستند که خیلی کم شناخته شدهاند مانند :
- احتباس ادرار
- آسیب به اندام های شکمی
- بروز لخته خونی
- عوارضی که با بیهوشی ارتباط دارد
مراقبت های بعد از عمل لاپاراسکوپی
بعد از انجام جراحی لاپاراسکوپی برای اینکه زودتر بهبودی خود را به دست آورید باید یک سری از روش های مراقبتی را رعایت کند، از جمله :
- خوردن مایعات فراوان : نوشیدن آب بعد از عمل تاثیر زیادی در بهبودی دارد. میتوانید به جای آب از آب سیب یا لیموناد هم استفاده کنید به هیچ وجه از آبمیوه های غیر طبیعی مصرف نکنید.
- خوردن غذاهای سبک : غذاهایی مانند : انواع سوپ ها، حلیم، آش ها و… مصرف کنید. خوردن غذای سبک راحت تر هضم میشود.
- عدم رانندگی : ممکن است که هنوز عوارض بیهوشی و مصرف دارو ها از بین نرفته باشد و شما دچار سرگیجه شوید، پس حدودا تا 14 الی 15 روز از رانندگی خودداری کنید.
- خشک نگه داشتن زخم : جای زخم ها باید خشک باشد، میتوانید برای این کار از باد سشوار استفاده کنید.
- مصرف میوه جات : در برنامه غذایی روزانه خود حتما مصرف روزانه را داشته باشید حتی میتوانید این مورد را جایگزین آبمیوه های غیر طبیعی کنید.
- استفاده از مسکن : اگر درد زیادی را تحمل میکنید از مسکن هایی که پزشک برای شما تجویز کرده است استفاده کنید.